Odbojka

Odbojka je ena od najpomembnejših iger z žogo, ki živi s Partizanom od leta 1952 pa vse do danes. Prva odbojkarska tekma, na kateri sem bil udeležen kot gledalec, je bila odigrana leta 1953 v Škalovi dragi na travnatem igrišču (današnje športno igrišče pod šolo). Ob koncu šolskega leta je bil Partizanov nastop z zanimivimi in barvitimi ritmičnimi vajami. Po končanem nastopu so semiški partizanovci odigrali še odbojkarsko tekmo. Ekipo, v kateri so igrali Stane Štrumbelj, Tone Simonič, Toni Malnarič – Duničan, Tomaž Kočevar, Jože Poč, Jože Stariha (Praproče), Peter Rožman in Rudi Rauh, je vodila učiteljica telovadbe Anka Adlešič – Tomc. Naši so  igrali z Metličani. Izida tekme se ne spominjam, vem pa, da sta bila med najboljšimi igralci Stane Štrumbelj in Tone Simonič.

Brez naslova-Optimized

Prvi semiški odbojkarji: stojijo od leve Brane Derganc, Semič; Stane Štrumbelj, Semič; Jože Poč, Vrtača; Tomaž Kočevar, Vavpča vas; Tone Simonič, Podreber; čepita (levo) Jože Stariha, Praproče in Toni Malnarič, Semič.

Ko so našteti igralci odšli v službe in si ustvarili družine, se je zanimanje za odbojko za nekaj let poleglo. Odbojka je v Semiču znova zaživela leta 1964 z začetkom Iskrinih športnih iger, imenovanih Iskriada, na katerih so sodelovali športniki vseh slovenskih Iskrinih tovarn. Tudi Iskra Semič je sodelovala z odbojkarsko ekipo. Trenirali in igrali smo v telovadnici TVD Partizan.

Brez naslova-Optimized

Odbojkarji Stane Štrumbelj, Radmilo Pavlovič – Buco, Ludvik Lenič, Tomaž Kočevar, Mirko Maleševič, Žani Škrinjar, Jože Ogulin, Silvo Simonič, Vlado Zorc in Franc Molk.

Odbojkarska ekipa Iskre Semič je tekmovala na vseh Iskriadah vse do leta 1988, ko je bilo konec teh iger. Najboljšo uvrstitev, to je četrto mesto med dvanajstimi ekipami, smo dosegli leta 1987, ko je bila organizatorica Iskriade naša tovarna.

Brez naslova-Optimized

V takratni ekipi smo bili: Toni Kočevar, Brane Ivanovič, Edi Kočevar, Žarko Žbogar, Miro Kočevar, Žani Škrinjar, Zvone Kambič in Brane Saje

Okrog leta 1968 so se začele v občini Črnomelj delavske športne igre med športnimi ekipami podjetij in ustanov. Tudi na teh igrah je redno sodelovala ekipa semiške Iskre in več kot desetkrat osvojila prvo mesto. Po letu 2001 so bile delavske športne igre ukinjene.

Leta 1982 je TVD Partizan Semič organiziral športna  tekmovanja med vaškimi skupnostmi. V odbojki so nastopale ekipe Semiča, Črešnjevca, Kašče, Vavpče vasi, Stranske vasi, Črmošnjic in Kota. V odbojki je največkrat zmagala ekipa Kašče. Po štirih letih uspešnih tekmovanj je ta oblika športnih tekmovanj vaških skupnosti zamrla.

Rekreativna vadba odbojke živi v Semiču že skoraj šestdeset let. Sedaj igramo odbojko v šolski športni dvorani. Preteklo zimo je mešana žensko – moška odbojkarska ekipa sodelovala že četrto leto v Belokranjski odbojkarski ligi in postala belokranjski prvak. V sezoni 2009/10 je semiška ekipa Hudaki osvojila drugo mesto.

Prepričan sem, da bo odbojka živela in razveseljevala semiške občane in občanke še dolga leta.

Žani Škrinjar

 

Že od leta 1952